Contacteaza-ne 0732178001

Doctor-seo.ro © 2024. Toate drepturile rezervate.

Continutul duplicat si efectele asupra optimizarii SEO

Publicat de Cosmin Puiu Categoria: SEO

Odata cu cresterea exploziva a internetului, fiecare dintre noi avem acces la un volum imens de informatii, ceea ce inseamna o competitie acerba intre creatorii de continut online. In aceasta goana de a produce materiale relevante si valoroase pentru audiente, nu-i de mirare ca sunt si persoane care copiaza, cu buna stiinta sau nu, informatii de pe alte site-uri si le introduc in articolele redactate, fara sa se gandeasca la faptul ca dau nastere unui fenomen greu de stopat – continutul duplicat.

La o prima vedere, copierea sau reproducerea unui continut deja existent online pare o cale mai rapida si usoara de a popula o pagina web; privind in ansamblu, din punct de vedere SEO problema este cu adevarat grava.

SEO sau optimizarea pentru motoarele de cautare este un proces realizat de specialisti cu vasta experienta, care isi pun priceperea, cunostintele si timpul la bataie pentru a-i ajuta pe antreprenori sa obtina vizibilitate pe motoarele de cautare. Doar ca existenta continutului duplicat dilueaza toata munca echipei de servicii SEO, iar algoritmii nu iarta!

Ce reprezinta continutul duplicat?

Asa cum sugereaza si numele, continutul duplicat face referire la fragmente de text, imagini sau chiar structuri de pagina care apar in mai multe locuri pe internet, fie in cadrul aceluiasi site web, fie pe diferite platforme. Desi duplicarea continutului poate fi neintentionata ramane o preocupare majora pentru specialistii SEO.

Sunt trei tipuri de continut duplicat:

Duplicare interna 

Apare cand acelasi continut este prezent in mai multe parti ale unui singur site web. De exemplu, daca un articol de blog este accesibil atat prin link-ul direct, cat si printr-o pagina de arhiva sau o categorie, fara implementarea corespunzatoare a tag-urilor, motoarele de cautare identifica aceste pagini drept continut duplicat.

Duplicare externa 

Are loc atunci cand continutul de pe un site apare, in aceeasi forma sau cu mici modificari, si pe alte site-uri. De regula, reprezinta rezultatul practicilor de republicare a continutului fara permisiunea proprietarului.

Duplicare partiala

Duplicarea partiala face referire la fragmente semnificative de continut, care sunt reproduse in mai multe locuri. Astfel de fragmente pot fi paragrafe, fraze sau chiar idei centrale, repetate pe mai multe platforme.

Evident, exista si situatii de continut duplicat pur accidentale – provocate de CMS-uri (sisteme de gestionare a continutului) care genereaza URL-uri multiple pentru aceeasi pagina sau de configuratii de server neoptimalizate. 

Cu toate acestea, trebuie mentionat faptul ca existenta unui continut duplicat nu diminueaza doar valoarea si unicitatea informatiei prezentate, ci atrage si probleme serioase in ceea ce priveste optimizarea pentru motoarele de cautare. Motoarele de cautare, in special Google, isi propun sa le ofere utilizatorilor continut relevant si valoros, iar paginile cu informatii repetitive sau copiate sunt expuse penalizarii sau excluderii din indexare.

Efectele continutului duplicat asupra procesului SEO

Optimizarea pentru motoarele de cautare (SEO) se bazeaza pe o serie de principii, iar unicitatea continutului este in fruntea listei. Un continut duplicat pe site poate submina eforturile specialistilor SEO, facand ca strategia de marketing online sa fie ineficienta. 

Totusi, continutul duplicat mai este problematic si din aceste puncte de vedere: 

Creeaza ambiguitate pentru motoarele de cautare

Motoarele de cautare au fost proiectate pentru a indexa si a clasifica continutul pe baza relevantei si a unicitatii. Atunci cand apare continut identic sau similar in diferite locuri, motoarele de cautare trebuie sa decida ce versiune merita sa fie afisata in rezultate. 

Contribuie la divizarea valorii link-urilor (Link Juice)

In SEO, link-urile catre o pagina sunt considerate voturi de incredere, ce cresc autoritatea si ranking-ul acelei pagini. Atunci cand exista continut duplicat in diferite URL-uri, valoarea acestora se distribuie intre diferitele copii, astfel ca nicio pagina nu beneficiaza pe deplin de forta link-urilor. 

Reducerea credibilitatii si a experientei utilizatorului

Dincolo de aspectele tehnice exista si implicatii directe pentru utilizatori. Atunci cand se confrunta cu continut repetitiv, vizitatorii vor incepe sa puna la indoiala credibilitatea site-ului. Ca efect direct se reduce rata de conversie si retentia, dar si reputatia brandului in sine.

Penalizari 

In timp ce majoritatea cazurilor de continut duplicat sunt rezultatul unor greseli neintentionate, motoarele de cautare au devenit tot mai sofisticate in detectarea si penalizarea site-urilor care folosesc tehnici manipulative. 

Pierderea traficului organic

Un efect secundar este reducerea traficului organic. Daca paginile sunt declasificate din cauza continutului duplicat, site-ul isi va pierde vizibilitate in motoarele de cautare, iar in Google Analytics se va vedea o scadere accentuata a vizitatorilor si potentialilor clienti.