Headings – la ce ne folosesc celebrele H-uri?

Conform definitiei, un heading este o constructie HTML care se folosește pentru a evidentia cele mai importante elemente din continutul unei pagini. Practic, continutul pe care îl creezi poate fi gandit in titluri si subtitluri.

Headingurile ii ajuta pe utilizatori, dar si pe motoarele de cautare de o potriva, sa citeasca si sa inteleaga mai usor continutul prezentat. De asemenea, acestea structurează textul, facand legatura intre ideile expuse.

Care este importanta heading-urilor si de ce le folosim?

Heading-urile au doua roluri deosebit de importante:

Headingurile ca element UX

Dupa cum probabil ai observat si tu din obiceiurile pe care le ai, cititorii prefera sa scaneze continutul, asadar headingurile sunt indicatoarele care ghideaza cititorii printr-un articol.

Pentru asta ai nevoie sa creezi titluri si subtitluri cat mai relevante si sa urmeze blocuri scurte de text.

Headingul ca parte din strategia de optimizare SEO

Chiar daca headingul nu influenteaza pozitia unui site in Google, modul in care acestea sunt folosite contribuie la calitatea unui website din punct de vedere SEO.

Astfel, utilizarea titlurilor creeaza texte de calitate înaltă, care sunt si usor de citit. Un text bun pentru utilizatori este si un text bun pentru SEO.

Practic, daca vizitatorii nu gasesc rapid informatia de care au nevoie la tine pe site, acestia il vor parasi intr-un timp scurt. Acestea este si motivul pentru care structura textului si utilizarea titlurilor are un impact ridicat asupra optimizarii.

Google inregistreaza aceste iesiri rapide, iar daca observa o tendinta in aceasta directie, cataloghează site-ul ca avand un bounce rate ridicat. Bounce rate-ul ridicat inseamna ca pagina nu ofera utilizatorilor ceea ce acestia au nevoie, iar drept urmare site-ul este depunctat.

Cum folosești corect headingurile?

Asa cum spuneam si mai sus, un heading introduce cititorul intr-o anumita secțiune de continut. Asta insemana ca structura unui text începe întotdeauna cu titlul principal (H1), iar subtitlurile principale sunt notate cu H2. Subtitlurile secundare sunt H3, iar lista poate continua cu H4, H5, H6 in funcție de lungimea si complexitatea conținutului.

Headingurile sunt un limbaj HTML ceea ce inseamna ca trebuie utilizate numai pentru a defini rolul continutului respectiv. Pentru stilizarea elementelor din pagina se foloseste limbajul CSS.Tu stii daca site-ul tau este optimizat in mod corect pentru motoarele de cautare? Apeleaza la servicii SEO de calitate si imbunatateste-ti considerabil performanta.